söndag 23 augusti 2009

Ordtorka

Det händer inte mycket på den här bloggen just nu. Jag har ordtorka och svårt att få fram något vettigt att skriva. Stopp. Nu kanske ni tänker att det har väl aldrig skrivits något vettigt på den här bloggen. Sant.

Ord är ibland svårt. Inte orden i sig men hur de tolkas. Vilket påminner mig om en facebookkonversation från i våras då jag hookade upp med en före detta pojkvän till min frus gamla chef (senare tillika min vän ska jag väl också skriva). Jag visste att han hade flyttat från stan och av hans statusrad kunde jag snabbt dra slutsatsen att han flyttat till någon gård någonstans, skötandes sina kreatur. Med tunnland efter tunnland där rådjuren springer fritt. Han hade skrivit något i stil med: Tittar på rådjur och ska snart gå och hämta in djuren.

den 7 mars kl. 14:55 · Jan Johannesson - Hej kompis!
den 7 mars kl. 16:15 · Hans Karlsson - Hallå, det var länge sedan. Har du flyttat till landet? Tar in djuren, tittar på rådjur. Låter härligt.
den 7 mars kl. 16:21 · Jan Johannesson - Jodu, visst bos det på landet, men det enda djur vi har är katten. Jag syftade på att jag skulle hämta min kära barn hos dagmamman. Men det är sant att tre rädjur passerade nedanför mitt fönster. Hur är det själv?

Hur det är med mig? Jorå, jag är en idiot som vanligt.

onsdag 19 augusti 2009

Att folk har tid är det ingen tvekan om

Idag har jag haft en besökare från Norsborg som sökte på "modeblogg" och hamnade här kl 09:55. Därefter har hon (jag förutsätter att det måste vara en hon som gör något så urbota dumt) klickat på länk efter länk och sedan via en ny googlesökning hamnat på samma inlägg igen för att återigen klicka sig vidare via länkarna. Detta har upprepats 5 (fem!!!) gånger. Mellan 09:55 och 11:27 har alltså denna människa från Norsborg googlesökt till samma inlägg för att klicka på samma länkar om och om igen. Och så säger man att folk har för mycket att göra nuförtiden!

söndag 16 augusti 2009

Book-tag

Kamrat Eva-Lotta lever i villfarelsen att jag läser böcker och har addat mig i en book-tag på facebook. På 15 minuter ska man notera de 15 böcker som har förändrat ens liv och som man alltid kommer att minnas. Nu är ju inte mitt minne det bästa och jag kan inte på rak hand säga om jag överhuvudtaget läst 15 böcker. Påbörjat kanske, men läst klart? Tveksamt.

Men nu gillar jag ju Eva-Lotta, så trots hennes dåliga personkännedom kommer här de böcker jag kan komma på. 15 böcker som jag kan komma ihåg snarare än som satt djupa spår.

Den hemliga historien (1) - Donna Tartt
Moment 22 (2), Se bilden (3) - Joseph Heller
Garp och hans värld (4) - John Irving
Mässingsmannen (5), Gökmannen (6), Den galopperande svensken (7), Den store Blondino (8) - Sture Dahlström (och de flesta andra tokiga, tragiska och stundtals helt fantastiska böcker av samma man)
Go ask Alice (9) – Anonymus (tvingades läsa den på engelskan i högstadiet. Den enda bokuppgift som genomfördes utan inre plågor. Jmfr med Det går an – Almqvist, vars sömnpillereffekt gjorde att den uppgiften aldrig blev godkänd)
Wir Kinder vom Bahnhof Zoo / Christiane F. (10) - Kai Hermann och Horst Rieck
Vitnos (11) – Marie Lousie Rudolfsson (älskade när den lästes för mig som barn. Läser den själv för mina barn. Inte riktigt lika bra längre)
Coq Rouge (12), Fiendens Fiende (13), Vägen till Jerusalem (14) – Jan Guillou (och alla de andra Hamilton- och Arnböckerna. Jag har läst dem alla, fängslande som att se på film, spännande film)
Predikanten (15) – Camilla Läckberg (som är min pågående semesterbok)

Vad läser ni?

Edit: Vitnos träffar brunöga är en av böckerna i min book-tag. Och jag ser nu att titeln, när man är vuxen, är galet roligt. Som Killinggängets sketch med Astrids Lindgrens olämpliga boktitlar - "Bajs-Emil i Lönneberga" ect. Hahaha.

onsdag 12 augusti 2009

Modeblogg

Nu ska jag ge de etablerade modebloggarna en match. Hanna Fridén, Engla, LOLITA, KENZA, Kissie, UNDERBARACLARA, Glitzy eller vilken som helst annan modeblogg kan inte säga att jag har fel när jag här trendat sommarmodet 2009.

MAN - SOMMAR - 2009

Sommarskägg: Inte bara av lathet, utan även för att det är klädsamt och snyggt, låter MANNEN naturligtvis bli att raka sig under semestern. Alternativt anlägger man en obojring.

Pike: En piketröja ska antingen bära reklam eller vara av fint märke. Detta är mycket viktigt. Utan märke som skaver mot vänster bröstvårta signalerar MANNEN stor osäkerhet och avsaknad av de mest elementära modekunskaperna.

Mage: Hållningen är en del i att sälja sig själv, som alla vet. Genom att framhäva sin må-bra-mage bär MANNEN upp sina kläder på bästa sätt. Har man inte det rätta putet används med fördelar tidningspapper eller en sjal och hamburgare, korv och öl intas tills lagom put är uppnått.

Beiga shorts: På sommaren bär MANNEN shorts. Ingenting annat. Shortsen ska vara beiga. Ingenting annat.

Sommarben: Man ska på MANNENs smalben kunna se spår av hans vilda aktiviteter. Rivsår, blåmärken, brännässelblåsor är alla välkomna detaljer. Snyggt.

Sandaler: Sandaler är ett måste, med eller utan strumpor.


När jag ändå håller på så kan jag trenda vidare att detta sommarmode även gäller för kommande decennium på samma sätt som det gällt för de decennium som redan varit. Frågor på det?

fredag 7 augusti 2009

Tiotusen besök: Och vinnaren är...

Jag är en man av mitt ord. Och det här är min blogg. Alltså en blogg som håller vad den lovar. Här har det tidigare lovats att den tiotusende besökaren skulle vinna en trisslott.

Jag kan därför meddela att det tiotusende besöket skedde idag. Från Chicago, Illinois, en indexeringstjänst från Fastservers. Det niotusenniohundranittinioende besöket kom från ip 87.227.77.114 (Saltsjöbaden) och det tiotusenförsta besöket kom från ip 85.134.127.178 (Larsmo, Västra Finland).

Dilemma. Jag kan rimligtvis inte utse en indexeringstjänst som vinnare. Vem skulle då vara mottagare av trisslotten? Hur skulle skrapningen gå till? Och får de ta emot denna typ av mutor? Vad händer om de vinner stora pengar? Kan jag få fängelse för detta? Stora frågor som bara blir större då min trötta semesterhjärna försöker processa dem.

Men jag skulle kunna utse besökaren innan (Saltsjöbaden) eller besökaren efter (västra Finland) som vinnare. Jag skulle också kunna anse att ingen är vinnare och ge lotten till mig själv eller någon jag tycker om. Eller så utser jag både Saltsjöbaden och västra Finland som vinnare och låter dem dela på trisslotten.

Vad tycker ni?

torsdag 6 augusti 2009

荒木信次 video: Scotland Dream Tour



Islaytrippen har blivit till en video i händerna på Shinji. Väl utrustad med både kamera och videokamera dokumenterade han Scotland dream tour. Förutom vår resa så besökte han också St Andrews. Världens bästa whisky och världens bästa golf.

Jag måste erkänna att jag fler än en gång tänkte vilken kliché (på en turistande japan) då han gång på gång filmade rakt ned i whiskyglaset med videokameran. Eller tänkte Hallå!, då han tog med torv från ett av destillerierna. Men jag förstår bättre nu. Videofilmningen var en del i en väl genomtänkt regissering av denna video och torven skulle vara till en bbq. Grillning a'la Islay. Varför tänkte inte jag på det?

Jag kan också konstatera att hans souvenirkonto var något större än mitt. Se filmen och njut.

onsdag 5 augusti 2009

Glad över att vara man


4-åringen tog för sig på Tim Tits och med pedagogiskt utformade plastfigurer lärde hon sig allt om hur barn blir till. Inte hur de blir till egentligen utan snarare hur fostret växer i mammans mage. Och blir större, större, och större. Och sen kommer ut genom snippan. Illustrerat med en lite för pedagogisk och verklighetstrogen modell. Hon är inte längre säker på att hon vill bli en mamma. Och jag är ännu en gång väldigt glad över att vara man.

tisdag 4 augusti 2009

Idag är jag världens bästa pappa

Idag, efter att jag läst för barnen vände sig fyraåringen mot mig och viskade - Du är världens bästa pappa, pappa. Sånt värmer naturligtvis en faders hjärta. Men jag inser också att det kan ha att göra med den gigantiska vattenrutschbana som jag nyss köpt och som idag sattes upp på den minimala gräsplätt som vi kallar trädgård. Eller att jag gjorde en smulpaj på äpplena och krusbären som de plockat från samma trädgård. Eller det faktum att de fick ta hur mycket vaniljvisp som de ville till pajen. Strunt samma. Idag har jag varit världens bästa pappa. I morgon kan jag vara mig själv igen.

lördag 1 augusti 2009

Islay tour 2009 - en reseskildring

Då var det dags att sammanfatta en vecka i Skottland tillsammans med svågern. En resa som vi bestämde oss för på Fagerhults marknadsdag för ett år sedan och som nu har realiserats. Skönt att inte allting man säger att man ska göra bara blir tomt prat. Den här resan har jag sett fram emot länge.

Här ger jag er min ”resedagbok” på anmodan från Anonym. Häll nu upp en dram och häng med.

Onsdag 8 juli. Naturligtvis reser vi billigt. Med Ryanair, sent på kvällen, från Skavsta. Men vi är ivriga och åker redan innan middagen med följd att vi hinner med fyra öl och en Jäger redan på flygplatsen. En bra start för att redan på flygplanet vara redo att ta den första whiskyn på vår whiskyresa. Ryanair erbjuder endast deras egna utvalda brand, i plastförpackning, från Saile&Sabga som utlovar en Highland malt. Det smakade tvål, med starkt inslag av plast. Vänner, bespara er denna erfarenhet.


Hela resan var väl planerad och det enda som kunde sabba detta var om vi försov oss och missade bussen från Wild in Scotland som skulle ta oss runt Islay i fyra dagar. Därför stod vi på George square redan 07:30 på torsdagsmorgonen redo att kliva på bussen 08:30 framför Victorian building på George square i Glasgow. Den mest hemliga Victorian building man kan tänka sig. Ingen visste var den låg. Ingen vi frågade visste inte ens vad det var. Någon pekade på stadshuset. En annan på en staty. Till slut fick vi ringa bara för att få beskedet att bussen gick 08:15 från Edinburgh. Det tar lite mer än 15 minuter att åka från Edinburgh till Glasgow. Fyra och en halv timme och några öl senare träffar vi vårt resesällskap för första gången. Tre aussies, två jänkare, två japaner och vi två som enda européer. Plus en skotte som chaufför och en tyska bosatt i Edinburgh som guide. Ett kanongäng.

Första destilleriet blev redan i Highlands, Glengoyne. Här provade vi deras 10-åriga och deras 17-åriga som de gärna vill framhäva. Deras destillering tar lite längre tid. Inte fler gånger men varje gång tar lite mer tid. En kvalitetsdetalj enlig dem. En efterkonstruktion enligt mig. Gott, men inget jag kommer att komma ihåg särskilt länge.


På väg mot färjan stannade vi vid Loch Fyne och köpte nyplockade ostron som senare avnjöts ståendes i färjelägret med citron. Handfast öppnade av vår chaufför Simon.


Redan innan vi reste hade jag bestämt mig för att inte vara en sån vekling och faktiskt försöka mig på att dricka lite ale när man ändå var i Skottland. På färjan över till Port Ellen försökte jag verkligen. Två gånger. Det var två gånger för mycket. Ale smakar skit. Det är bara att konstatera. Det smakar liksom inte riktigt färdigt. På kvällen checkade vi in i the Old Bakery på Bowmore. Deras paradlägenhet i tre våningar med allt man kan önska sig. Naturligtvis stod en Bowmore 12 och väntade på oss när vi kom.


Äntligen första Islaydestilleriet med visning och provning på Bowmore. Superproffsigt, modernt och så mycket bättre än vad jag hade förväntat mig.




Vi provade deras 12-, 15- och 18-åriga. Standard 12-åring är som vanligt bra. 15-åringen var riktigt god medan 18-åringen levde nästan upp till förväntningarna. Senare provade vi också deras 12-åriga Enigma, som är lite sötare från lagring i sherryfat, som föll mig i smaken.

En liten snabblektion i whisky. För att göra whisky behövs det korn, jäst och vatten. Kornet låter man gro så att det bildas skott vars stärkelse sedan ger själva spriten. Kornet torkas på Islay genom att man bränner torv vilket ger den karaktäristiska rökigheten. Kornet mals så det bildas grist (en blandning av olika finmalet korn) som tillsammans med jäst och vatten jäser i stora mäskfat. Mäsken kokas sedan i stora kopparpannor där själva spriten tas fram. De olika destillaten blandas till ca 60% alkoholstyrka och lagras minst tre år på ekfat. Till detta en massa mystik, tradition och små, men väsentliga skillnader mellan destillerierna och de olika produkterna. Det är här det roliga börjar.

Nästa stopp var Bruichladdich. Ett destilleri att tycka om. Fortfarande självständiga med en enorm stolthet i allt de gör. Kanske det av destillerierna som vi besökte som var mest innovativa och med en imponerande produktbredd.




Vi provade såklart deras standard 10-åriga Laddie men de var väldigt frikostiga med att låta oss smaka brett ur deras sortiment. Jag gillade deras 15-åriga som sista året lagrats i vinfat från Sauternes. Vi provade också Octomore. Det rökigaste som finns just nu. Jag jämförde med Ardbegs Supernova och fick ett störtskönt svar från damen bakom provdisken. Om Arbeg gör en 100 ppm så gör vi 140, om Arbeg gör 200 så gör vi 240. Det är stolt konkurrenstänkande det. Den 5-åriga Octomore hade släppts två dagar tidigare. 5 pallar med 15000 flaskor. När vi var där fanns det en pall kvar. Nu finns en flaska i mitt whiskyskåp. Lyckliga jag.

Innan vi åkte vidare till Kilchoman så stannade vi och fotade utsikten lite. Åkte ned till stranden och vissa av oss tog t o m en ridtur. Vi drack öl. Lager.


Kilchoman är ett ungt destilleri. Det är egentligen en farm som nu börjat med whiskytillverkning i mindre skala. Det är inte lika industrialiserat som de övriga och de hanterar själva alla steg i processen.



Whiskyn däremot är ingenting jag kommer att köpa på mycket lång tid. Vi provade deras cask strenght som jag tror var 3 år men jag är inte säker. Den var genomträngande spritig och saknade den härliga eftersmaken som jag gärna vill få från whisky. Våra cyklande svenska vänner som vi träffade tidigare på planet var där samtidigt och de tyckte mycket om den. Smaken är som sagt… personlig.

Ardbeg destilleri var tillsammans med Bruichladdich höjdpunkterna på resan. Förväntningarna överträffades med råge. Här fick jag se läderetuit med de två flaskorna Ardbeg single cask 1974 som jag skrivit om tidigare. Förvisso genom en glasruta. Här var jag också extremt nära att köpa mig en flaska 25-årig Ardbeg Lord of the Isles. Men jag prövade och njöt. Jag njöt, njöt och njöt. Mest för att det har varit en liten dröm. Mindre rökig än den vanliga 10-åriga men så len och med lång härlig eftersmak med inslag av vanilj och marsipangris!





Vi provade deras vanliga 10-åriga tillsammans med en Arbeg som inte var rökig. Rökigt är fortfarande godast. Sedan testade vi ensamt Supernova. Och sen som sagt Lord of the Isles. Kanske den bästa timmen på hela resan.

Vi fick lite kultur på vägen mot nästa destilleri. Kildalton Cross är ett tidigt och väl bevarat kristet stenkors. Alla har nog sett det tidigare på bild i någon tidning eller tatuerat på någon muskulös mans högra axel. Jag fick samma känsla som när jag 7 år tidigare fotade the old cypress längs A1 söder om San Fransisco. Kanske världens mest fotograferade träd?


På Laphroaig provade vi whisky. Rob inkasserade också sitt arrende i friends of Laphroaig, en dram, under högtidliga former. Ingen visning dock. Jag var besviken över deras 18-åriga som jag hade hoppats mycket på men den 15-åriga var riktigt bra. Deras 10-åriga är fortfarande en av de allra bästa som man kan köpa i den prisklassen. Fortfarande en riktig favorit.




Lagavulin är en av de bästa, mest kända och omtyckt av alla. Och de vet om det. På ett sånt där trevlig sätt så att de inte behöver överdriva eller hitta på märkliga egenheter för att framstå som bättre än vad de är. De gör bra whisky helt enkelt. De skäms inte för att lappa och laga kopparpannorna, för att kunna kräma ut så mycket stålar som möjligt ur produktionen eller att glatt, och ärligt, säga att de använder samma ekfat i närmare 100 år. De säger också öppet att de tillsätter färgämnen för att få den ”rätta” färgen på deras 16-åriga blandning om nu inte de gamla ekfaten skulle ha gett tillräcklig färg. Sånt tycker jag om.






På vägen tillbaka stannade vi vid klanens MacDonalds fäste Finlaggan. Fästet där Lord of the Isles styrde Skottland under medeltiden. Naturligtvis klättrade vi upp till den högsta punkten och där tillsammans, under den skotska flaggan, föreviga ögonblicket. Varför inte?


Väl tillbaka i Glasgow så åkte vi också ned till Lowland och besökte Auchentoshan. En trippeldestillerad, mjuk och behaglig whisky utan tillstymmelse till rökighet. En nybörjarwhisky, helt enkelt. Men deras trippel wood som lagrats på bourbon, sherry och bordeaux fat var inte alls dum.



8 destillerier och sen tre dagar i Glasgow tillsammans med svågern. Lägg till en lördagskväll med dans med ortsbefolkningen i Bowmore, torkad ryggrad från ål (japansk snacks), pubgatan vid Ashton Lane och haggis. Jag skulle kunna göra det igen. Närsomhelst.


Fler bilder och alla destilleriers pannor, mäskfat, hus och folk finns på min facebook.